'Ik hou van onderzoek, ik ben een echte onderzoeker; nieuwsgierig naar wat de wereld te bieden heeft en wat voor mooie oplossingen er mogelijk zijn.' In mijn vorige baan hebben we bij wijze van personeelsinventaris eens een check gedaan of de samenstelling van ons team nou compleet was en hoe wij elkaar aan konden vullen en eigenlijk ook hoe wij het beste in elkaar naar boven konden krijgen. We hebben dit gedaan met een methode die heet: Strengthfinder. Deze methode is mij sterk bijgebleven; het is namelijk wat mij betreft een mooie manier van omdenken waarbij er eens een keer níet uitgegaan wordt van de zwaktes van een mens waar deze misschien aan moet werken, maar juist van de krachten én talenten, want alleen op zo'n manier kun je de krachtigste groep neerzetten. Een groep waarbij iedereen in zijn kracht staat, deze verder uit kan bouwen, en je gezamenlijk tot de mooiste dingen kan komen. Waarom focussen op wat er slecht gaat, als je ook kunt focussen op wat er goed gaat en dit nóg verder uit kan buiten.

Waarderend Onderzoek

Door gebruik te maken van de methode van Appreciative Inquiry (of Waarderend Onderzoek) van David Cooperrider in het stukje Ontwerpen van een effectieve Leeromgeving, ga ik in op de dingen die goed gaan en probeer ik deze uit te bouwen. Vanuit vele verschillende hoeken krijgen we natuurlijk Feedback over werkvormen, materialen en methodes die studenten als prettig ervaren. Daarnaast geven studentresultaten ons kwantitatieve feedback op het proces. Door gebruik te maken van deze successen kunnen we veranderen op een waarderende manier, door dat wat werkt groter te maken [1].

[1] Bosscha, D., Geugies, C.J. & Purmer, H. (2019) Your Ideal Classroom: boek over het ontwerpen & faciliteren van onderwijs dat raakt. 

Define

'In deze eerste stap definieer ik het kernthema waarmee ik aan de slag wil'. Deze is gegrond op de achtergrond van het vak en direct gelinkt aan 'Ik als docent'.

Lees meer »

Discover

'In deze fase blik ik terug op het verleden. Ik analyseer het ontwikkelproces en probeer vervolgens, samen met de studenten, te kijken naar de dingen die goed gaan die kunnen leiden tot een verdere positieve verandering!'

Lees meer »

Dream

Vooruitblik: 'wat zou ik in de toekomst meer willen zien, waar wil ik de focus op leggen, wat wil ik groter maken in dit vak?' Dit alles uiteraard gebaseerd op de Discover-fase.

Lees meer »

Design

'Hoe de succesfactoren uit het verleden en het droombeeld dat daaruit is gekomen wordt ingezet om het succes vaker mogelijk te maken'

Opzet

Mijn voorstel is een blended leeromgeving te ontwerpen die de onderwerpen van Dynamica tot leven brengt door middel van digitale simulaties, online opdrachten, en praktijkgerichte opdrachten in groepsverband.

Lees meer »

Ontwerp

De uitwerking van dit herontwerp is direct ingezet om de studenten al deze periode te voorzien van een rijkere leeromgeving. 

Lees meer »

Deliver

'Deze laatste fase staat in het teken van DOEN'

Klik hier links om naar de BlackBoard cursus te gaan met alle materialen en werkvormen die aangeboden worden in het herontworpen vak Dynamica 2.

Blended Learning

Een studentgerichte leerreis is ontwikkeld, om de studenten een zo breed mogelijke combinatie van leeractiviteiten te bieden, en daarmee de leerervaring van de student te verrijken [1]. Studies hebben uitgewezen dat Blended learning kan bijdragen aan een verhoging van studentbetrokkenheid en leerrendement [2][3]. Daarnaast biedt het flexibiliteit voor de studenten en kunnen studenten die moeite hebben met de 'volle' collegezalen tóch de kennis efficiënt tot zich nemen.

Lees meer »

Hier rechts een snapshot van één van de online colleges die ik de studenten in het nieuwe ontwerp aanbied. Hier maak ik ook direct de link tussen de kennis en toepassing met betrekking tot het overkoepelende project Kermisattractie en speel ik zo in op Duurzaam Onderwijs.

Feedback & Feedforward

""Fijn dat alles op BlackBoard te vinden was dat maakt studeren duidelijk en makkelijker,"

2e-jaars student WTB

"Ik had liever gezien dat we nog meer opdrachten gezamelijk zouden maken tijdens het hoorcollege"

2e-jaars student WTB

Tip! Een samenvatting van de evaluatie van het vak door een aantal van mijn studenten is hier te vinden: Dynamica 2: Evaluatie

Evaluatie

Sociaal constructivisme

Het sociale constructivisme zegt dat leren een inherent sociaal proces is, waarbij interactie met anderen centraal staat voor de kennisconstructie (ook in lijn met de basisbehoeften van de student). In diezelfde trant bestaat er een 'zone van naaste ontwikkeling' waarbij wordt gedoeld op wat een student zelf kan bereiken, of kan bereiken met begeleiding [1].

Lees meer »

Reflectie

Aan het einde van het Atelier Ontwerpen waren Jaqueline, Iris, Ilse, Brian & Eva zo vriendelijk om mij van Peer Feedback te voorzien. Daarnaast heeft Migchiel me wat 'pointers' gegeven vanuit een Docentrol. Dit deden ze gebaseerd op onderstaande presentatie:

Lees meer »

Er bestaat nog 1 laatste vakje in mijn Toolbox 😉: