'In deze eerste stap definieer ik het kernthema waarmee ik aan de slag wil'. Deze is gegrond op de achtergrond van het vak en direct gelinkt aan 'Ik als docent'.
Achtergrond
Binnen de opleiding Werktuigbouwkunde is Dynamica een kernvak dat studenten in staat stelt om het gedrag van bewegende systemen te analyseren en te voorspellen. Dit vak vraagt een diepgaande theoretische kennis, gecombineerd met sterke analytische vaardigheden en vervolgens het vermogen om deze kennis in real-life toepassingen in te zetten. Veel ontwerp- en onderzoeksopdrachten vergen deze kennis van bewegende systemen en in het curriculum van de opleiding is deze kennis essentieel voor onder andere het lopende project in deze periode (W2 periode 2: kermis attractie), maar ook in veel van de toekomstige projecten zowel gedurende de opleiding alsook later in het bedrijfsleven. Waar het vak geënt is op het stukje Begrijpen en Toepassen van de onderliggende kennis volgens de (aangepaste) Taxonomie van Bloom hieronder [1].
Of in andere woorden het gebruik van de correcte tools zie 'mijn Visie' in Bewuste IK. Speelt het project additioneel in op het stukje Analyseren, Evalueren en Creëren.
De traditionele lesvormen (zoals hoorcolleges en oefeningen op papier; i.e. de status quo) missen echter soms de directe koppeling met de praktijk, wat voor studenten een obstakel kan zijn om deze theoretische kennis vervolgend volledig te kunnen integreren en toe te passen in ontwerpprocessen. Daarnaast resulteert het geregeld in demotivatie, en geven studenten zelf aan dat het een ‘must-je’ is. Resultaat is dat puur wordt geoefend op de uitkomst (juiste sommetjes om het tentamen te halen) en niet direct op het proces (het toepassen van deze ‘bagage’ als Tool voor veruiteenlopende vraagstukken). Om dit te verbeteren heb ik mij toegespitst op een herontwerp voor het vak Dynamica 2, een vak die ik geef in periode 2 van jaar 2, waarbij specifieke pijlers uit het onderwijsmodel Design Based Education (DBE) wederom centraal staan.
Reactie plaatsen
Reacties