Persoonlijk leerontwerp
Uiteindelijk willen we natuurlijk toe naar die Zelfregulerende Student! Daarbij willen we de studenten aanzetten tot het organiseren van eigen denken en handelen, sturen en controleren [1].
De uitvoering van onderwijs staat in het teken van de motiverende facilitering van dat onderwijs. Facilitering dat aanzet tot zelfregulerend leren met als doel die analytische jonge professional af te leveren met genoeg Tools in z'n Toolbox om ieder intrigerend probleem aan te vliegen met veel zelfvertrouwen.
dat is het motto! Maar hoe doe je dat als je enthousiasme om kennis en kunde over te brengen constant de overhand neemt.
In onderstaande post neem ik jullie mee in mijn persoonlijke leerpad; hoe ik van een marionette speler naar de begeleidende docent wil werken.
Uiteindelijk willen we natuurlijk toe naar die Zelfregulerende Student! Daarbij willen we de studenten aanzetten tot het organiseren van eigen denken en handelen, sturen en controleren [1].
In deze snapshot van een practicum die ik verzorgd heb in het kader van Materiaalkunde voor het eerste leerjaar valt de Directe Instructie op
"Zowel bij haar uitleg/les als bij haar demonstraties (met name materiaalkundige proeven) wist Stefanie de aandacht van de studenten goed vast te houden (ondanks het soms wat vrije karakter van een practicum)."
Ir. Douwe Visser - Docent
"Als er dan tóch ook een tip gegeven moet worden, dan zou die zijn: let op dat jouw enthousiasme de (toch altijd wat stoerdere, onverschilligere) ’pubers’ onder de studenten niet gaat tegenstaan, maar op hen óók aanstekelijk werkt en hén óók blijft boeien, doordat je hen serieus neemt, als luisteraar én als gesprekspartner: houd het ’interactief’, zodat ze weten dat zij óók input moeten leveren."
Ir. Douwe Visser - Docent
In mijn onderwijs (algemeen) wil ik mij richten op een verschuiving naar een meer interactieve en studentgestuurde aanpak - inspelend op de feedback van mijn collega docent Maritieme Techniek.
Om de Student meer 'eigenaar' maken van zijn/haar eigen leerproces, uit te nodigen tot actieve deelname aan dat leerproces en voorwaardelijk de verschillende leerstijlen te bedienen (daarmee de student onder te dompelen in de leercyclus) ben ik nader gaan kijken naar eigen 'uitvoering' en heb ik de volgende interventie ingezet.
Door een mate van relevantie van de opdracht te creëren middels betekenisvolle, persoonlijke en uitdagende opdrachten zet je aan tot een motivatie van persoonlijke groei, aldus Marzano.
Staat nu het 'Zweet op de juiste rug'? En zo ja, hoe is het daar gekomen en/óf hoe kan dat nog beter?
In onderstaande post reflecteer ik, gebruikmakend van feedback door Peers, op de leeruitkomsten en onderliggende criteria.
Welke persoonlijke ontwikkeling heb ik doorgemaakt? Hoe is dat tot stand gekomen? En waar liggen nog mogelijkheden?
Middels de leeruitkomst en de onderliggende criteria heb ik mijn leerpad en vergaarde Tools voor het onderdeel 'uitvoeren' nog eens nader bekeken. Hoewel ik van mening ben dat ik een flinke stap heb gezet in de richting van de facilitering van activerende leerprocessen, blijven er altijd Tools beschikbaar voor verdere ontwikkeling.