Persoonlijk leerontwerp

1e Leerdoel

Uiteindelijk willen we natuurlijk toe naar die Zelfregulerende Student! Daarbij willen we de studenten aanzetten tot het organiseren van eigen denken en handelen, sturen en controleren [1]. 

Klinkt simpel, is het niet...

Toen ik in februari 2023 mijn eerste les Materiaalkunde 1 mocht gaan verzorgen gaf één van mijn directe collega's mij iets essentieels mee:

'Zorg dat het zweet op de juiste rug staat!'

Ik dacht: 'dat moet wel goed komen'; ik had immers álles tot in de detail voorbereid.... Toen ik anderhalf uur later de collegezaal uit kwam was ik best trots; ik had mijn verhaal kunnen vertellen, de studenten hadden zich prima gedragen, maar ja... dat zweet.... Ik zal niet zeggen dat ik totaal bezweet was, maar wel zo rood als een tomaat 😊.

Ik ben een denker, en een doener, en 'help' misschien ook wel een beslisser....[2]

En dit alles gaat zo snel in mijn hoofd, dat het vaak lastig is om ruimte te geven aan een ander om zelf een beeld te vormen. Gevolg... ik realiseerde me dat ik van begin tot einde aan het woord was geweest.

Hieruit ontstond mijn eerste leervraag:

'Hoe kan ik de student meer 'eigenaar' maken van zijn/haar eigen leerproces, uitnodigen tot actieve deelname aan dat leerproces en zorgen dat die verantwoordelijkheid minder op mijn schouders terecht komt?'

Iets wat ook direct gelinkt is aan mij als docent, een rode draad in mijn persoonlijke leerpad (zie: 'Bewuste IK')

Bron beeld: Kimberly Antens

2e Leerdoel

Logischerwijs handelt de mens vanuit z'n eigen referentiekader. Waar ik eigenlijk ben opgeleid als een denker, is mijn verwachtingspatroon van nature dat dit voor eenieder zou moeten werken.

Leerstijlen zijn echter individueel en uniek [3]. Ze zijn het resultaat van keuzes die mensen in hun ontwikkeling maken bij het opdoen van ervaringen, zoals ook bij mij het geval was.

Er ontstond echter wat onbegrip vanuit mijzelf, waarbij ik niet helemaal begreep waarom ik in de lessen niet iedereen mee kreeg en er zelfs wat wederzijdse frustratie ontstond.

Dit besef heeft mij doen inzien dat niet iedereen kennis en kunde op dezelfde manier tot zich neemt. Dit maakt het bedienen van deze verschillende leerstijlen en een goede begeleiding in het doorlopen van de leercyclus essentieel om hier mee om te gaan.

Alleen zo komen we tot Duurzaam Onderwijs.

 

 

Hieruit ontstond mijn tweede leervraag:

'Hoe kan ik op een actieve manier de verschillende leerstijlen bedienen en de studenten begeleiden in het proces van hun volledige leercyclus?'

Bron beeld: Giulia Forsythe


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.