Over mij

'Een energieke ingenieur met een creatieve geest' 

...dat beschrijft mij denk ik het beste; altijd op zoek naar pragmatische, slimme antwoorden op complexe vraagstukken. Vanuit een analytische mind-set houd ik mij graag bezig met geïntegreerde wetenschap en technologie, het liefst in een multidisciplinaire en multiculturele omgeving.

Met mijn open personaliteit en sterke communicatie vaardigheden bevind ik mij graag te midden van groepen met een brede diversiteit. Samen werken aan elegante oplossingen waarbij het collectieve belang voorop staat. Een plek waar onderzoek en ontwikkeling samen komt met kennis overdracht en maatschappelijk belang, is dé plek waar mijn passie en kracht ligt.

 

Innig gelukkig ben ik dan ook in mijn huidige functie binnen de opleiding Werktuigbouwkunde aan de NHL Stenden in Leeuwarden, waar ik naast een docentenrol ook een onderzoeksrol mag bekleden! Dit maakt dat ik naast de kennisoverdracht en multidisciplinaire samenwerking ook mijn onderzoeksbrein nog de vrije loop mag laten. In december 2022 mocht ik beginnen aan mijn baan hier op de hogeschool na een 10-tal jaar ervaring op te hebben gedaan in onderzoek (CERN, Zwitserland) en R&D (Smit&Zn., Nederland).

Onderwijs stroomde echter al langer door de aderen en heeft mij eigenlijk mijn hele leven al geïntrigeerd. In mijn jeugd was ik al opgeleid jeugd hockey trainer en gaf ik veel bijlessen Natuur- en Wiskunde. Later heb ik mij als roeicoach ingezet voor de nationale selectie lichte mannen onder 23. Toen ik afstudeerde aan de TU Delft liep ik een beetje op 2 sporen, ik wilde eigenlijk nog graag even blijven werken aan de vakinhoudelijke kant middels onderzoek, maar het onderwijs trok mij ook enorm. Na succesvol te hebben gesoliciteerd voor een functie binnen het traineeship 'eerst de klas' en ook een PhD traject bij het CERN in Zwitserland, heb ik uiteindelijk voor dat laatste gekozen.

Ook binnen het natuurkundige instituut CERN, waar ik 2 verschillende functies heb bekleed, werd mijn onderwijshonger gestild; ik kreeg de mogelijkheid om me op constante basis te ontfermen over meerdere stage-, afstudeer- en PhD-studenten, ondertussen werkend aan state-of-the-art technologieën.

Toen ik echter later in een onderzoeks- en ontwikkelingsfunctie in het bedrijfsleven terecht kwam, miste ik iets, iets wezenlijks.... namelijk...

De Studenten!

Curriculum Vitae

SAE Langeslag CV NL 2022 Pdf
PDF – 3,6 MB 0 downloads

Motivatiebrief NHL Stenden

SAE Langeslag Motivatiebrief NHL Stenden Pdf
PDF – 3,3 MB 0 downloads

Leef & Leer Biografie

Mijn eigen levens- en leerervaringen hebben mij gevormd tot de docent en coach die ik vandaag ben!

Een gedreven, enthousiaste professional met een drive tot leren, laten leren en ontwikkelen in uitdagende omgevingen!

Ik leg graag de focus op het proces, probeer zo inclusief mogelijk te zijn en ben gestructureerd en gedisciplineerd; iets wat ik meeneem in mijn lessen. Mijn nieuwsgierigheid en enthousiasme nemen dikwijls de overhand, wat mij als docent inspirerend kan maken, maar ook tegen kan werken. Hier speel ik op in tijdens mijn leerroute tijdens deze BDB, waarbij ik probeer Tools en Mastery van die Tools te vergaren om studenten aan te zetten tot de beheersing van hun eigen leerproces.

Lees meer »

Visie op Onderwijs

Onderwijs moet leiden tot persoonlijke en technische groei van de gretige studenten die bij ons binnen komen.

Mijn doel is om de uiteindelijk jonge ingenieurs de juiste Tools mee te geven die ze nodig hebben om een vliegende start te maken in hun werkende leven, met zelfvertrouwen!

Zodat onze sterke, net afgestudeerde ingenieurs zelf de analytische mogelijkheden bevatten om een goed strijdplan te maken en de, voor hun én de situatie, meest gepaste kennis en methodes toe te passen, en dit alles met een kritische blik.

'Learning is best conceived as a process, not in terms of outcomes' - D.A. Kolb

'Dit maakt mij een Docent die veel waarde hecht aan het proces, iets waar ik door de BDB heen hard aan heb gewerkt. Dit draagt bij aan het Duurzaam Onderwijs binnen de DBE structuur; een student ontwikkelt zo zelf zijn of haar leervaardigheden en heeft de mogelijkheid om dat geheel volgens zijn of haar professionele identiteit toe te passen. Daarnaast zet het aan tot Design Thinking waarbij de student zelf kan experimenteren in het toepassen van de opgedane kennis en kunde. Vanuit mijn achtergrond streef ik ernaar om de student voornamelijk te begeleiden en stimuleren in zijn/haar onderzoek, het opdoen van kennis, het toepassen van die kennis en het reflecteren (kritische houding aannemen) op het proces en de eventuele uitkomsten.'  

Binnen de verschillende onderdelen van de BDB: Uitvoeren, Ontwerpen & Digitale Didactiek ga ik verder in op 'mij als docent' en hoe ik mijn eigen acteren relateer aan de visie van de Hogeschool en de Opleiding en onderbouw ik deze middels verschillende theorieën en studies.

Feedback & Feedforward

"Gedreven, energiegevend, teamspeler, behulpzaam naar anderen, snelle denker met grote vakkennis; Met zo'n docent WTB was ik nooit het HRM-vak ingegaan... 😉"

"Laat af en toe eens een stilte vallen; Nodig anderen uit om ook hun mening te geven of hun kijk op de zaak te laten schijnen."

Johan Wind - Teamleider


“Haar (naar mijn mening aanstekelijke) enthousiasme én positieve benadering van en geduld met de studenten is, naast haar natuurlijke autoriteit ten gevolge van haar vakinhoudelijke expertise, één grote top  van Stefanie.”

 

Ir. Douwe Visser - Docent 

Reflectie

'met behulp van de BDB heb ik mij kunnen ontwikkelen tot een Bewuste Docent'

Nu ben ik eigenlijk van mening dat ik al wel een bewuste docent was. Ik ben niet het type dat 'zomaar iets doet', ik ben een denker, ik beargumenteer, maak bewuste beslissingen....
en DOE dan pas. Dit maakt mij in de ogen van de Leerstylen van Kolb toch écht die abstracte denker maar wel met een durf tot actie!

De BDB heeft mij echter wel de uitdaging gebracht om nóg verder te kijken, mijn materiaal en uitvoering te onderbouwen en eens goed te kijken naar hoe dit zich verhoudt tot de visie van zowel mijn opleiding alsook de Hogeschool.

Ik durf te zeggen dat ik in een jaar ontzettend veel heb geleerd; nieuwe Tools heb gekregen, nieuwe Methodes heb ontwikkeld en ingezet en dat ik telkens betere Meesterschap krijg over die Tools en methodes.

Mijn visie op leren heeft zich telkens meer verschoven naar het proces, waar ook vanuit mijn achtergond de drive vandaan komt; en ik krijg middels alle Tools ook telkens beter voor elkaar. Door in te zetten op Duurzaam Onderwijs, Design Thinking & Persoonlijk Leiderschap; 3 van de 5 pijlers van het DBE onderwijs binnen de hogeschool. En het mooie is, laten dit nou ook de pijlers zijn van de opleiding:

Visie in 3 dimensies

'Onze visie is gericht op het vormen van kritische, innovatieve en ontwikkelgerichte professionals die nieuwsgierig en empatisch zijn en beschikken over sterke contactuele eigenschappen'

Lees meer »

Neem een kijkje in de eerste sectie van mijn Toolbox: