Gewenste verbetering

Vernieuwing in Onderwijsuitvoering: Zelfregulerend en Onderzoekend Leren

In mijn onderwijs (algemeen) wil ik mij richten op een verschuiving naar een meer interactieve en studentgestuurde aanpak - inspelend op de feedback van mijn collega docent Maritieme Techniek.

Het doel is om studenten actiever te betrekken bij hun eigen leerproces en hen voor te bereiden op praktische situaties in de beroepspraktijk. Dit wordt gerealiseerd door de inzet van activerende werkvormen en het stimuleren van zelfregulerend leren.

 

Focusgebieden

De kern van deze aanpak ligt in drie belangrijke pijlers die volgen uit mijn 2 leerdoelen:

  1. Meer lezen en onderzoeken tijdens de les: Studenten worden aangemoedigd om tijdens de les actief informatie te zoeken en te verwerken, waardoor ze meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leerproces.
  2. Gebruik van activerende werkvormen: Werkvormen die studenten uitdagen om actief met de leerstof en praktijkvoorbeelden aan de slag te gaan, helpen hen om kennis en vaardigheden effectiever te ontwikkelen.
  3. Samenwerken in groepen: Groepswerk stimuleert onderlinge interactie, kennisdeling en de ontwikkeling van samenwerkingsvaardigheden.

Tools 

Werkvorm

De activerende werkvorm die ik inzet, zorgt ervoor dat studenten de leerstof niet passief consumeren, maar juist actief
toepassen in concrete situaties. Situaties die ze zelf interessant vinden. Dit prikkelt hun motivatie en draagt zo bij aan een beter begrip van de lesstof. Het intermezzo in het veld zal aangevuld worden met een stuk analyse en reflectie aan het eind om zo het volledige (6-staps!) Design Thinking proces sluitend te maken.

Leereffect

Het beoogde resultaat van deze nieuwe aanpak is dat studenten meer ‘eigenaar’ worden van hun eigen leerproces. Ze leren zelfstandig doelen stellen, hun voortgang monitoren en strategieën ontwikkelen om hun leerdoelen te behalen. Dit zelfregulerend leren vormt de basis voor duurzaam- en een leven lang leren en sluit aan bij de eisen van de moderne beroepspraktijk.

Door deze focus op onderzoekend leren, gekoppeld aan vraagstukken uit de praktijk in de materiaalkunde, wil ik een krachtige leeromgeving creëren waarin theorie en praktijk samenkomen. Zo hoop ik de studenten te ondersteunen in hun groei naar zelfstandige en competente startende professionals.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.