Leeruitkomst - Uitvoeren
Middels de leeruitkomst en de onderliggende criteria heb ik mijn leerpad en vergaarde Tools voor het onderdeel 'uitvoeren' nog eens nader bekeken. Hoewel ik van mening ben dat ik een flinke stap heb gezet in de richting van de facilitering van activerende leerprocessen, blijven er altijd Tools beschikbaar voor verdere ontwikkeling.
Evaluatie
'Over-prepared & Under-structured'
dat dekt de lading denk ik het beste.
De planning van de interventie was weldoordacht, met veel zorg en aandacht. Vantevoren is er nagedacht over wat de impact van dit leerproces is, dit is tevens onderbouwd middels breed literatuuronderzoek. Samenwerkend leren is gefaciliteerd om te zorgen voor het veilige leerklimaat en daarbij bij te dragen aan de basisbehoeften van de student.
Begeleiding, coaching en activerende interventies zijn ingezet met als doel de ontwikkeling van de student richting zelfregulerend leren en brede inzet van de Tools (kennis en kunde).
Maar zoals in het 'echte leven' is de werkelijkheid in de klas weerbarstig; Eerstejaars studenten vinden het 'opzetten van een onderzoeksbrilletje' nog erg ingewikkeld. Sommige delen kostten meer tijd dan verwacht en de studenten waren op zoek naar meer voorbeelden in het proces. Ik heb geleerd dat de 'Kracht van Vragen' een nóg krachtigere tool is dan verwacht. Door constant vragen te blijven stellen prikkelen we de nieuwsgierigheid bij de studenten en helpen we de studenten om op onderzoek uit te gaan. Hierbij wordt het proces nóg weer beter belicht wat in het leren waardevoller lijkt te zijn dan de uitkomst (draagt bij aan mijn Bewuste IK).
Luisteren is daarbij een kunst, een kunst die ik nog niet volledig beheers. Hoewel ik mij bewust ben van de mensen om me heen, en streef naar inclusiviteit; ik besef heb van de unieke kwaliteiten van eenieder, gaan denken en reageren bij mij vaak door hetzelfde kanaal. Vaak is dit gedreven door mijn enthousiasme. Een oud-collega zei eens tegen mij: 'jij hebt de unieke kwaliteit dat je zo snel denkt dat het antwoord of de oplossing er bijna eerder uitkomt dan dat de vraag gesteld is'. Begeleiden/coachen middels vraagstelling werkt voor mij derhalve best goed, daarmee kan ik richtinggeven zonder dat ik direct ook het antwoord 'voorkauw'. In de toekomst wil ik nog wat verder ingaan op luistertechnieken, om dingen als empathisch luisteren beter onder de knie te krijgen [1].
[1] Bosscha, D., Geugies, C.J. & Purmer, H. (2019) Your Ideal Classroom: boek over het ontwerpen & faciliteren van onderwijs dat raakt.
Peer Feedback
Reiner Duvenage & Brian Nijsen waren zo vriendelijk om mij aan het eind van het Atelier Uitvoeren van Peer Feedback te voorzien, gebaseerd op onderstaande Presentatie:
De feedback van de heren was nuttig, ik denk dat ik met de voorgestelde interventie heb gepoogd om dat gat tussen theorie en praktijk te dichten.
Een enkele demonstratie bleek nodig om het veilige leerklimaat te garanderen, maar was studentgestuurd.
De voorbeelden waren nog niet beschikbaar ten tijde van de peer review, echter inmiddels hebben we een periode gedraaid met dit concept.
Hoewel er goed werd gereageerd op de verbeteringen zitten er wel nog wat haken en ogen aan, voornamelijk op technisch gebied. Doordat de studenten een eigen voorwerp mee mochten brengen liep de opgedane kennis en kunde tijdens het practicum wat uiteen. Het practicum is een 'work in progress' en bevat voor komend jaar 'vaste' voorwerpen.
De verdere interventies heb ik doorgezet naar het Atelier Ontwerpen, waarin ik in een blended vorm een herontwerp heb gemaakt, gebruik makend van een brede range van technieken voor de promotie van zelfregulerend leren.
Design Thinking
Met mijn interventie heb ik gepoogd om binnen de visie van de Hogeschool en die van mijn opleiding te blijven werken. De manier waarop het practicum nu is opgezet is in lijn met de pijler Design Thinking binnen het DBE onderwijs.
Niet allen het ontwerp is daarop gebaseerd, maar ook de facilitering gedurende de practicumlessen. Middels deze opzet en begeleiding (voor het gehele vak Materiaalkunde) wordt er kennis en kunde ingezet op alle 'ordes' van Bloom (van onthouden totaan creëren).
Bron: Aangepaste versie van C. Robb naar model van 'Hasso Plattner Institute of Design at Stanford University'
Vanuit een dieper begrip wat toegepast wordt, via een analyse, naar evaluatie en ideeën generatie wordt er een methode toegepast (prototype gecreërd), die vervolgens getoetst wordt. Later wordt het gedane werk geëvalueerd. Deze laatste stap is toegevoegd naar aanleiding van het model van het Hasso Plattner Institute gezien het practicumproject een duidelijke 'evaluatie' bevat, wat vervolgens het 'infinity loopje' van het DBE onderwijs ook weer rond maakt.
Reactie plaatsen
Reacties