Sociaal constructivisme

'Een actief, constructief, cumulatief, zelfregulerend en doelgericht proces' - Basten Berg

Het sociale constructivisme zegt dat leren een inherent sociaal proces is, waarbij interactie met anderen centraal staat voor de kennisconstructie (ook in lijn met de basisbehoeften van de student). In diezelfde trant bestaat er een 'zone van naaste ontwikkeling' waarbij wordt gedoeld op wat een student zelf kan bereiken, of kan bereiken met begeleiding [1].

Het nieuwe ontwerp van het vak Dynamica 2 is hierop gebaseerd. Om zelfstandigheid en motivatie van de student te kunnen waarborgen wordt er gebruik gemaakt van individueel werk, groepswerk, en begeleidt werk. De werkcolleges zijn onder andere zo opgebouwd. De student start met 'zelf nadenken', waarna hij samen met zijn groepsgenoten hierover kan discusseren en kan komen tot de juiste oplossing. De volgende level is 'nadenken met hulp' waar ik in het spel kom en ook ruimte is voor feedback en feedforward. 

Echter voor de student om een start te kunnen maken, en niet in de frustratiezone terecht te komen is het ontwerp gebaseerd op een eerste kennisoverdracht (hulp) van mijn zijde om de studenten de het 'zoekgebied' te tonen.

Ik speel hierbij in op de verschillende leeractiviteiten binnen het constructivisme: Cognitieve activiteiten, Affectieve activiteiten en Metacognitieve activiteiten. Door de studenten te helpen met kennisverwerving, vervolgens te ondersteunen in het leerproces en structuur aan te bieden om het leren in een betere baan te leiden kun je komen tot zelfregulatie. 

De ondersteuning bestaat nu meer uit vragen en opdrachten, zelfs gedurende de 'hoor'colleges, dan de student het werk 'voorkauwen'. Waarbij ik meer van het Behaviorisme naar het Constructivisme ben verschoven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.