Reflectie

Informatie

Aan het einde van het Atelier Ontwerpen waren Jaqueline, Iris, Ilse, Brian & Eva zo vriendelijk om mij van Peer Feedback te voorzien. Daarnaast heeft Migchiel me wat 'pointers' gegeven vanuit een Docentrol. Dit deden ze gebaseerd op onderstaande presentatie:

 

Ontwerpen PPT Ontwerp Pdf
PDF – 91,5 KB 0 downloads

Tijdens de sessie heb ik direct meegeschreven; zie uitwerking hiernaast. Wat opviel is dat ik vooral nog even na moest denken over mijn eigen leermomenten, waar ik niet sta en wat dit nou voor mij betekent als Docent Werktuigbouwkunde, wat vind ik er nou zelf van:

Ik relateer dat hierbij direct ook aan wat de studenten er van vonden.

Want studenten WTB zijn heel direct, heel nuchter, eigenlijk net als ik; dingen moéten pragmatisch blijven 😉.

In een poging om álle studenten zo goed mogelijk te bedienen in hun leerstijl heb ik een zeer uitgebreid ontwerp opgezet, of zoals mijn collega zei: 'Die Stefanie, die heeft me toch een BlackBoard cursus opgezet!'. Dit was niet alleen om iedereen te kunnen stimuleren in het zelf bepalen hoe hij of zij leert, maar ook voor mij om te kijken wat er precies zowel voor student, alsook voor mij werkt.

 

Ik ben (vanuit mijn visie) overtuigd van het feit dat een student een bepaald kennisniveau nodig heeft om te weten wáár hij/zij de antwoorden moet zoeken. Een student WTB kun je niet zomaar zeggen: 'ga maar onderzoeken, dan kom je er wel'. Deze kennisbasis is voorwaardelijk, waarbij je de methodes om met deze kennis om te gaan uiteraard niet moet vergeten. Dit is ook wat je ziet gebeuren na aanleiding van dit ontwerp. De studenten komen tóch massaal naar de colleges om de basis op te doen waar ze mee verder kunnen werken, hoewel ze wel aangeven dat ze tijdens de colleges meer zouden willen oefenen (meer werkcollegestijl). Een beetje een conflict dus. 

De grote groepen blijven daarbij lastig, vooral met zo'n grote club technische mannen (ok, misschien zitten er 2 of 3 dames bij) die typisch niet op hun mond zijn gevallen. Studenten meenemen in interactie is daarbij heel goed en interessant, maar geeft in zo'n grote groep veel rumoer en uitdagingen. 'Hoor'colleges uit het repetoir halen is echter ook lastig, omdat de studenten dit tóch echt als kennisbasis behandelen.... Een dilemma... 

Met de brede inzet van middelen heb ik echter ook opnames van diezelfde collegereeksen gemaakt (zie het onderdeel Deliver in Ontwerptools). Deze methode van kennisoverdracht past mij goed en volgde ook uit de eerdere evaluatie van de studenten (Discover). 

In de verdere ontwikkeling zit ik te spelen met het idee om het stukje kennisoverdracht alléén maar via digitale middelen te organiseren, uiteraard aangevuld middels zelfstudie en daarnaast het aantal werkcolleges te verdubbelen om meer gezamenlijk toe te passen. Dit plan staat echter nog in de kinderschoenen en dit zal ik middels Onderzoek willen verifiëren en onderbouwen alvorens dit zijpad in te slaan. 

 

Zie hier een (volledige) opname van een hoorcollege nieuwe stijl (Waarin ik het 'oefenen' tijdens het college uitgebreid meeneem):


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.